Няма да има недостиг на ток, произвеждаме двойно повече и ще продължим да изнасяме, успокои премиерът Бойко Борисов в интервю за bTV. По сметките му в момента страната ни харчи 5 000 мегавата ток, а произвежда 10 000. С останалите енергийни проекти пък производството ще скочи още повече.

В сряда на заседание на Министерски съвет ще бъде взето решение за строеж на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй", който по думите му ще е готов след 6-7 години.

Идеята за новия реактор дойде след отказа на кабинета от реализацията на „Белене". Борисов нарече централата в Белене „една гигантска далавера" на предишния кабинет. "Може ли да строите ядрена централа без цена, без договор, само с едно рамково споразумениe", запита Борисов и изтъкна част от заслугите на управляващите: „Имаше опасност коритата на този гьол да се сринат, защото той беше пълен с вода, дадохме ги за укрепване, да запазим площадката".

"От 2006 година, когато започват проектът "Белене", до 2009 година не правят абсолютно нищо, освен да изхарчат едни пари", коментира още премиерът.
"С цялата си наглост са си гласували закон, с който не могат да бъдат съдени, каквито и престъпления да са направили. И са го гласували да важи до 2009 година "

- Бойко Борисов

В тази връзка той допълни, че нито един министър от Тройната коалиция не може да бъде изправен на съд заради АЕЦ-а, защото съществува Закона за амнистията, който ги освобождава от отговорност. "С цялата си наглост са си гласували закон, с който не могат да бъдат съдени, каквито и престъпления да са направили. И са го гласували да важи до 2009 година", заяви Бойко Борисов, като подчерта, че тези текстове не важат за настоящото правителство.

Докато говореше за високите цени на петрола и горивата министър-председателят каза, че е щастлив, че проучванията показват, че имаме достатъчно залежи на това, което ни трябва и то не е шистов газ. Той отказа да даде повече подробности за това залежи на каква суровина имаме, тъй като бил обещал на енергийния министър да не разкрива нищо предварително. Борисов само добави, че трябва да падне забраната за проучвания, които касаят находища за горива, различни от шистовия газ.

Премиерът не изключи възможността бензинът да стигне и 7 лева за литър, ако в Иран започне война. Борисов добави, че всички предлагани от "Лукойл" мерки могат да свалят цените с 3-4 стотинки на литър и няма смисъл те да се приемат. Той изрази надежда, че скоро парното и газът за бита ще е поевтинеят заради новите цени на синьото гориво, договорени с "Газпром".

Коментирайки нарастващото напрежение по казуса ОЦК Кърджали, Бойко Борисов обясни, че държавата не може да направи нищо повече за металурзите: „Ако българската държава започне да принуждава фалиралите собственици на фирми с насилие да извършват своята дейност, това значи, че сме полицейска държава. Затова има казуса правова държава. Неслучайно фалитът се обявява от съда, не от премиера".

„Единствената солидарност на държавата бе да им даде на хората по 325 лева. Другият механизъм е да докараме Захариев там, да го бият с камъни и през това време да му източват сметките", добави още премиерът. Той допълни, че в момента се водят преговори с кредитори, които да назначат нов мениджър със задачата да изведе предприятието от кризата и да се изплатят заплатите.

Намеренията на металурзите да стигнат до по-драстични действия и да пренесат протеста си в София премиерът определи като нелегитимни: „Ако искат да проявяват неподчинение, да го правят пред къщата на Захариев, нямат право да блокират пътища". Работниците отдавна трябвало да алармират за проблемите, тъй като Захариев ръководел дружеството от 10-15 години, смята още Борисов.

Името на собственика на ОЦК Валентин Захариев бе намесено в близки връзки с ГЕРБ, след като той сам заяви, че е спонсорирал предизборната кампания на управляващата партия. Борисов обаче отрече да са получавани пари от бизнесмена, който по думите му бил покровителстван от Иван Костов и обкръжението около него.