България отново даде на инвеститорите в транс-балканския петролопровод за транспортиране на руски суров петрол допълнителна отсрочка, за да подобрят екологичните си планове, съобщиха от Министерството на околната среда и водите, цитирани от Reuters.

 

Компанията, която управлява проекта за дългия 300 км петролопровод Бургас-Александруполис получи още един месец за проучване и оценка на въздействието на съоръжението върху околната среда.

Министерството, което вече отхвърли три пъти плановете за струващия 1.0 млрд. евро тръбопровод, ще се произнесе по подобряване на планове до края на октомври.


Това е още едно забавяне на проекта, предназначен за пренос на 50 милиона тона руски суров петрол годишно от черноморското пристанище Бургас до Александруполис на Егейско море, заобикаляйки претоварения пролив Босфора.

Министерството заяви, че ако новата актуализация, която се очаква да даде повече подробности за това, как нефтът ще се разтоварва на пристанище Бургас, не отговаря на изисквания за опазване на околната среда, България ефективно ще блокира проекта.

Русия има 51% дял в проектната компания, а България и Гърция държат по 24.5% всяка.

Анализаторите казват, че България ще се опита да се дистанцира от проекта, като го отхвърли по екологични причини и по този начин избегне изплащане на компенсации на Гърция и Русия.