* Обновена информация!

Министър-председателят Бойко Борисов коментира, че се надява при преговорите днес или утре правителството да успее да намали цената на газа в един дългосрочен план.

Това стана по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на лидера на БСП Сергей Станишев за преговорите на кабинета с вицепремиера на Русия Виктор Зубков по големите енергийни проекти.

Борисов допълни, че на закрито заседание на Министерски съвет вчера е била приета пътната карта на газопровода Южен поток.

Ето какво още каза премиерът Борисов за  енергийните проекти:

Относно Бургас-Александруполис - вие може би по-добре от всички знаете, че ако ние се откажем едностранно, ще понесем санкции и трябва да платим неустойки. Той не е изгоден за България, защото за 35 милиона долара си разваляме цялата екосистема и създава подобна възможност както Мексиканския залив - да си затрием... Г-н Миков, буйовете не са сигурни в едно Черно море, което е изключително бурно, предполагам от това не разбирате, разбирам вашите усмивки. Аз подхождам сериозно към въпроса и за това сериозно отговарям на господин премиера, защото той знае какво ще повлече, ако ние едностранно се измъкнем. Затова ние си вдигаме капитала, участваме, и заедно с другите две държави чакаме международната екологична оценка.

Що се касае по договорите за Южен поток, винаги сме твърдели, че там проблеми принципно няма. 17-те милиарда кубически метра газ ще течът по сегашните тръби на Булгаргаз, които са 100 процента наши, а разликата до 63 милиарда кубически метра газ ще минават през новите тръби на Южен поток. Така че и Набуко, и Южен поток на територията на България имат място, не се бият двата проекта. Ние подкрепяме и двата проекта.

Що се касае за АЕЦ Белене, там нещата са доста по-сложни. Прекрасно знаете какво е направено - да намерим европейски инвеститори, които да влизат макар и с малък дял, добави още министър-председателят.

Според Бойко Борисов, не случайно левицата поставя въпроса за енергийните проекти в деня, в който ще се състоят нови преговори с руската страна. По думите му, социалистите целяли той предварително да каже какво иска страната ни от Русия, руснаците да го гледат на мониторите и така да се предпоставят преговорите. За това министър-председателят не пожела да разкрие подробности.

Премиерът каза още, че няма да бъде искан заем от Международния валутен фонд /МВФ/, за какъвто настоя лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю за предаването на Дарик Седмицата миналата седмица. Според тъмносиния лидер, страната ни трябва да поиска заем в размер на 1 млрд. евро, за да не "слиза фискалният резерв на страната под неприкосновената му част".

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков отново изрази позицията си срещу такъв заем, защото засега не се налагал такъв.