Премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че Европейският парламент ще одобри отпускането на компенсация от 300 милиона евро на България заради спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Борисов сподели това по време на среща с българската общност в Берлин. Срещата е част от официалното посещение на министър-председателя в германската столица по покана на германския канцлер Ангела Меркел.

Ето какво още обясни Борисов в отговор на въпрос, свързан със значението на атомните електроцентрали у нас за българската икономика.
 

И атомната централа „Белене”, и 7-8 реактор, изградени в „Козлодуй”, са достатъчно силни варианти за България. Вярно е, съгласен съм – всички специалисти категорично са казали, че 3-и и 4-и реактор са изправни, сигурни, могат да работят, но да повдигаме тази тема в момента, ще създадем много сериозно напрежение. Ако ние през тези две-три години бяхме затвърдили имиджа на България като една нормална, работеща държава, а не първа по корупция в Европа, можеше и аз да седна с канцлера Меркел и да настоявам за това. Ние в момента се борим да се измъкнем от последното място и много трудно се преговаря по такива тежки теми.

Премиерът коментира също развитието на образованието и науката у нас, работата по изграждане на нова инфраструктура, политиката на правителството спрямо българите в чужбина. Бойко Борисов съобщи, че вече е поканил германския канцлер Ангела Меркел на официална визита в България, която ще се състои през октомври.