С шегите беше дотук, а сега ще работим. С тези думи откри първата си пресконференция новия здравен министър проф. Анна-Мария Борисова. Тя разкритикува медиите за начина, по който са отразили нейните изяви в последните дни, и го нарече непрофесионален.

Професор Борисова обяви още, че е обсъждала с премиера кандидатурата за директор на НЗОК, но засега имали спорове по този въпрос.

Здравният министър изнесе статистика, според която всеки ден един лекар напуска страната и отива да работи в чужбина. По думите й в момента броя на сестрите в болниците е наполовина на необходимия. Борисова коментира, че ако трябва да се покрият стандартите за брой сестри трябва да се закрият всички болници в страната.

На срещата проф. Борисова се обяви и твърдо за пълната забрана на тютюнопушене на обществени места.

Според нея основния проблем на здравеопазването е липсата на съдържание. Първата задача, която Борисова си поставя е да сформира екип. Тя обясни, че й е много трудно да намери съмишленици.

На въпрос как премиерът е решил да предложи нейната кандидатура, тя каза, че единствения критерии е бил честността. Разказа, че един ден министър-председателя и се обадил по телефона и тя останала много изненадана от офертата. Видели се край вилата и по думите й „той нямал търпение да види един честен човек".

Професор Борисов обеща до три месеца да подготви национална здравна карта, медицински стандарти и анализ за състоянието на лечебните заведения.