Винаги когато се прави реформа се засягат нечии интереси повече или по-малко и по тази причина има искане за оставка, в случая - моята. Няма никакъв проблем с моята оставка, излизам от студиото, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата? Това каза пред бТВ здравният министър Анна-Мария Борисова.

Министър Борисова коментира и твърдението на премиера от вчера, че няма да има допълнително плащане на здравните услуги от страна на пациента в размер на 20%. Тя обясни, че става дума за доброволен здравноосигурителен фонд и обсъждането дали той ще се въведе. „Задължителният солидарен фонд е недофинансиран и това ще стане с доброволния здравен фонд", смята тя. „Този фонд ще покаже дали човек се интересува от своето здраве. Пациентът, който участва в този фонд ще играе и ролята на контрольор, в него например ще се внасят по 5 лева на месец", коментира още проф. Борисова.

По думите й, с подобен фонд всеки ще си направи сметката нужно ли е да влиза в болница. „Днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано и навсякъде по света основният пакет е недофинансиран", допълни още здравният министър.

Относно социалните слаби и как те ще се лекуват, ако не участват в подобен доброволен здравен фонд, министър Борисова обясни, че в болниците ще има представител на съответната институция, която трябва да докаже, че пациентът е социално слаб и няма как да доплати за услугите. По този начин представителят на институцията гарантира за него, а след това проверява дали социално слабият пациент наистина е такъв, ако не е все пак ще се наложи да си доплати за лечението.

Проф. Борисова заяви, че още миналата година трябвало да има остойностяване на медицинските дейности, но това не се е случило. „Така че кой е казал, че доплащането ще е 20%, може да е 30%. Ние не знаем процента", заяви тя. По думите й, изказването на премиера за отпадането на доплащането е точно казано, тъй като те не знаят какво ще е остойностяването в бъдеще.

„Имам проблеми с финансирането на болниците", с тези думи министър Борисова отговори на въпроса какво ще отговори на хората с отменени планови операции. Според нея има дълбока заблуда, че ако се реформира системата ще се харчи по-малко. „Икономия в здравеопазването не може да се прави", категорична бе тя.

Вчера СДС заяви, че кредитът на доверие към министъра на здравеопазването е изчерпан и поискаха нейната оставка, както и тази на екипа й, заедно с оставките на директора на НЗОК Нели Нешева и зам.-министъра на финансите Владислав Горанов.