Румънските власти си научиха урока от Нокиа и са предвидили в договора с компанията Бош, която ще инвестира над 70 милиона евро в село Жуку (окръг Клуж), обезщетения, ако производителят си тръгне преди 2019 г., съобщава вестник "Адевърул".

Окръжният съвет на Клуж одобри вчера договора с Бош, който предвижда компанията да използва 21 хектара от индустриалния парк в село Жуку, откъдето производителят на мобилни телефони Нокиа ще си тръгне тази пролет.

Нокиа съобщи през октомври, че закрива фабриката си в Жуку, с което оставя 2200 души без работа. Фабриката на Нокиа в Румъния бе открита през 2008 г., а инвестицията възлизаше на 60 милиона евро.

В новата фабрика на Бош ще се произвеждат градински електроинструменти, професионални електроинструменти, автомобилни части и индустриални компоненти. Стойността на инвестицията на Бош е подобна на тази на Нокия - около 70 милиона евро, а броят на служителите също ще бъде подобен - 2000 души, отбелязва изданието.

За разлика от Нокиа, която си тръгна без да плати никакво обезщетение, договорът с Бош предвижда, ако компанията си замине преди 2019 г., тя да изплаща обезщетения в продължение на две години или да намери друг инвеститор, заяви Виктор Попа, говорител на Окръжния съвет в Клуж.

Той не уточни размерът на обезщетението заради конфиденциалност на данните.

БТА