Божан Стоянов е назначен за заместник - министър с ресор "Енергетика" в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. За да заеме държавническия пост, Стоянов се връща от САЩ, където е работил като финансист и консултант.

 

Новият заместник - министър е роден през 1963 година. Завършил е столичната 114-та Английска гимназия, а след това Техническия университет в София с инженерна специалност. Специализирал е в Международния център по мениджмънт в Будапеща, Унгария, след което е придобил степен Магистър по бизнес администрация в Университета в Пенсилвания, САЩ.

 

Името му се свързва с консорциума "Табако кепитъл партнърс", който бе сред кандидат- купувачите на "Булгартабак холдинг АД".

 

 

Първите му думи пред журналисти в новото амплоа бяха: "Време беше да се поиска сметка от частните и държавните участници в енергетиката". Божанов се обяви за здрава и стабилна енергетика в България и за извършване на необходимите промени, ако времето и обществената подкрепа позволят това.

 

Освен Божан Стоянов, като заместник - министри в министерството днес бяха представени Ирена Младенова и Виолета Лорер. Младенова ще отговаря за европейските програми, инвестиции и предприемачество, а Лорер ще работи в ресор "Икономика" и "Малки и средни предприятия".

 

 

Ирена Младенова е част от административния екип на президента Росен Плевнелиев. Преди да се присъедини към него тя е работила в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, така че тя не е непозната за ведомството. Учила е в Софийския университет, където има магистратура по Мениджмънт, след което придобива още една диплома по Банки и финанси. Младенова защитава и докторска дисертация по мениджмънт в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

„Ще направим всичко възможно да ускорим изплащането на средства по оперативна програма „Конкурентоспособност“ и по този начин да подпомогнем фирмите. Предстои ни работа и за популяризирането на вече отворени схеми, насочени към бизнеса", каза още Младенова.

 

Тя допълни, че една от схемите предвижда кредитиране с преференциални лихви  на малките и средните предприятия с повече от 700 милиона лева, която се реализира по инициативата Джереми. Втората схема е насочена към подпомагане на фирмите в областта на енергийната ефективност. По нея общото финансиране е на стойност 300 милиона лева, като при необходимост фирмите имат възможност да използват кредитен ресурс, предоставен от ЕБВР за съфинансиране, посочи зам. министър Младенова. Като една от основните си задачи тя открои и подготовката за европейско финансиране на българския бизнес през следващия програмен период.

 

 

В профила на Виолета Лорер в LinkedIn пише, че е завършила Университета за национално и световно стопанство в София, владее пет чужди езика и работи в сферата на финансите. Професионалната й кариера е преминала през Българския олимпийски комитет, през местния клон на Deloitte, след което е одитор на международната компания Юмикоре.

 

„Основната ни задача ще е да поддържаме икономическата стабилност в страната и максимално да улесним малките и средните предприятия“, обяви Виолета Лорер при встъпването си в длъжност и допълни, че вече е задействана процедура за изплащане на дължими от държавата средства на фирмите.

По време на представянето на втория ешелон ръководни кадри в министерството стана ясно, че досегашният заместник - министърът по туризма Иво Маринов ще остане на поста си. Но ако през следващите два месеца в ресора му бъде допуснат някакъв проблем, то той ще бъде уволнен и на негово място ще бъде назначен кандидат, посочен от министър Асен Василев.

 

Маринов бе отстранен от работа още в първия ден на служебния министър във ведомството. Василев имаше намерение да намери по-ефективен управник на поста, но не постигна консенсус с туристическата индустрия около името на друг специалист, който да получи назначението.