Ние сме лъгани от 5 правителства за промени в пенсионната система. Това заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара /БСК/.

Данев коментира идеята вноските за пенсия да нарастват с 0.5% на година. Той припомни първоначалните намерения за разпределението на вноската работодател работник да е 50:50, а остана 60:40.

Председателят на БСК се спря и на намеренията за премахване на тавана на пенсиите, които ще се запазят до 2018 г. и няма да се пипат. "Непрекъснато сме лъгани от политическия елит, включително и в неговите програмни декларации", подчерта Божидар Данев. В една от програмните декларации на сегашното коалиционно правителство е записано, че няма да се пипат данъците. "Сега говорим и за изменение на данъците, защото социалните плащания са нищо друго, освен данъци", каза Данев.

Той посочи, че в Дания и Швеция няма социални плащания, има само данъци. "В България няма фискално пространство, което да гарантира стабилност на пенсионната система и подобни решения, които се взимат в рамките на няколко дни без внимателно обсъждане, не са продуктивни за българската икономика", категоричен е Божидар Данев. Той призова политическия елит да бъде внимателен и да не пипа пенсионната система с груби политически ръце.

Президент на КНСБ Пламен Димитров посочи, че синдикати и работодатели имат различия, но се надява, че през следващите дни и седмици до края на месец март по някои въпроси ще намерят съгласие. Добрата новина е, че на експертно равнище се събират екипите във вторник, каза той. Димитров припомни позицията им да се обмисля плавно увеличение с половин процентен пункт. Кога това ще се случи е въпрос на анализи.

Попитан за прехвърлянето на вноски в НОИ Божидар Данев заяви, че ако се прехвърлят вноски, ще се прехвърлят малките вноски и с това ще се натовари бюджета на НОИ.

"Големите партиди никой няма да ги прехвърли, защото те са лични и дори се наследяват", каза той. Според него ще се утежни бюджета на НОИ от тази реформа, а няма да се облекчи, ако това е целта.

"Ако целта на реформата е само да се притиснат пенсионните фондове да си подобрят управлението – не са това инструментите, с които трябва да се направи", смята Данев.

Пламен Димитров и Божидар Данев представиха рейтинговата система за оценка на работодатели. Тя е онлайн базирана. В системата ще се подават данни за икономическото състояние на работодателя, социалната му отговорност, както и условията на труд за служителите.