Бразилия се опитва да ограничи поскъпването на валутата си, ограничавайки притока на „горещи пари“. С цел да се намали спекулативната търговия с валута, централната банка нареди местните банки да държат по-високи задължителни резерви като покритие на позициите си в чужда валута.

От май насам бразилският реал поскъпна с 13% спряо долара. След обнародването на новината, курсът му се понижи с 0.8% до 1.6869 реала за долар.

Бразилия през миналата година беше първата страна, която предупреди за опасността от „валутна война“ в света. Инвеститорите се притесняват, че този ход на централната банка ще бъде повторен от редица други държави в развиващия се свят - коментира Financial Times. Взетите от Бразилия мерки не са особено драстични, но има притеснения за още много други подобни действия и на други места по света.

Тази седмица Чили взе решение да интервенира на валутните пазари, като закупи срещу своята валута 12 млрд. долара, за да понижи курса на песото. Това е много необичаен ход за Чили, тъй като страната поддържа курс за ненамеса в свободно плаващия курс на валутата си.

Спекулативните пари имат дестабилизиращ ефект, но е отворен въпросът как да се осъществи регулацията им. Тази седмица Международният валутен фонд тази седмица посочи, че светът се нуждае от правила, според които да се осъществява прилагането на контрол върху капиталите.

В края на миналата година се изсипаха много критики срещу Федералния резерв и планът му да подкрепи икономиката с увеличаване на паричното предлагане. Развиващите се страни, първа от тях Бразилия, се оплакваха, че паричната политика на САЩ оказва натиск за оскъпшяване на техните валути. Но макар че пазарът на американски държавни ценни книжа се върна към нормално състояние, валутите на новите икономики продължиха да поскъпват.

Досега развиващите се страни са избягвали да отправят критики към Китай за поддържането на изкуствено евтин юан чрез контрол на валутния курс, но Бразилия възнамерява да повдигне този въпрос на срещата на БРИК в Китай през април. Другите две страни от групата са Индия и Русия.

Новите резервни изисквания ще затруднят откриването на къси позиции в долари срещу реали: според новата формула на централната банка, всяка бразилска финансова институция трябва да депозира в централната банка еквивалента на 60% от всяка къса доларова позиция, след като от експозицията се приспаднат или 3 млрд. долара, или размерът на основния капитал.

Пазарни коментатори твърдят, че неофициалната отбранителна линия на реала е 1.65 реала за 1 долар. Властите са решени да не допускат валутата да се покачи над този курс и са готови при нужда да приложат и други, по-рестриктивни мерки.