Акциите на международни компании, които зависят най-много от развиващите се пазари, показват, че страните от БРИК няма да бъде достатъчно силни, за да спасят глобалната икономика, пише Bloomberg.


Goldman Sachs Group Inc. отчита, че водещите компании с най-големи позиции на развиващите се пазари са поевтинели с 15 на сто от април, най-големият им спад от 2009 г. насам. Сред тях са Avon Products и Siemens.

 

По време на рецесията в САЩ от декември 2007 г. до юни 2009 г, БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай се превърна в двигателят на световната икономика. Развиващите се страни, генерираха около 85% от глобалния икономически растеж.

 

Но в момента развитието на Китай, Индия и Бразилия се забавя под натиска на високите инфлационни очаквания, които накараха централните банки на тези страни да затегнат монетарната политика. Сега те повишават лихвените нива, след като наляха общо над 870 млрд. долара за стимулиране на икономиките си по време на финансовата криза.

 

Забавянето на растежа е видимо навсякъде. Например в ЮАР, която бе поканена да се присъедини към БРИК през декември миналата година.

 

Най-голямата икономика в Африка регистрира ръст на годишна база от едва 1.3% през второто тримесечие, което е най-бавният темп на растеж от почти две години насам.

 

От Morgan Stanley също са съгласни, че развиващите се икономики вероятно ще избегнат твърдо приземяване, но няма да могат да спасят света. Преди седмица от банката ревизираха низходящо прогнозата си за растежа на развиващите се пазари с 0.6 процентни пункта, до 6.1%.

 

Индексът на Goldman Sachs за 47 водещи компании с позиции в страните от БРИК отбеляза спад с 5.1% през 2007 г, докато MSCI Emerging Markets се покачваше с 3.4% и светът все още не вярваше, че му предстои най-тежката криза от Голямата депресия насам.

 

От края на юли индексът на Goldman загуби 8.7%, а MSCI намаля с 11 на сто.

 

Повечето развиващи се пазари са все още зависими от развитите страни, а забавяне на икономическия растеж ще ограничи приходите на компаниите, които разчитат на растящото търсене в световен мащаб.

 

Единствената надежда в тази ситуация е, че забавянето на растежа ще намали инфлационните очаквания и ще позволи на държавите от БРИК отново да използват фискални и парични стимули за икономиките си.