Доларът и трансграничните миграции на грамадни парични потоци тревожат лидерите на БРИК, които са готови да действат координирано, за да защитят интересите си. Това стана ясно след среща в китайския град Саня на лидерите на съюза, в който влизат петте най-влиятелни държави на Земята - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Цитирани от различни информационни агенции, участниците в срещата дават израз на тревогите си относно дългосрочното бъдеще на долара.

Той има нужда от заместител като световна валута и Специалните права на тираж (СПТ) са най-предпочитани от БРИК да поемат тази функция. Те биха могли да гарантират макроикономическата стабилност в по-голяма степен от зелените пари, които с рекордно ниските си стойности напоследък сериозно увредиха интересите на всички, извън САЩ. Освен от печалбите на производителите, евтиният долар изяде и от дохода на инвеститорите, които искаха да се възползват от ръста при суровините през тази година.

Въпреки, че искат СПТ да се превърне в нова глобална валута, страните от БРИК не могат да постигнат компромис по искането на Китай нейната парична единица да влезе в състава на тази валута. Тя е синтетичен продукт, който се изчислява на база на процентното участие на долара, еврото, японската йена и британския паунд.

Другият акцент от срещата между лидерите на БРИК е била миграцията на големи парични потоци между държавите, която се е усилила през последните месеци. Тук представителите на петте страни са доста лаконични и дипломатични в коментарите си, като в общи линии намекват, че по тази тема трябва много да се внимава. Не бива да се допуска тези масивни парични потоци, които прекосяват държавните граници, да стават по-големи, отколкото са в момента.