Британски петролни компании се завърнаха на Фолкландските острови 12 години след прекъсването на проучванията на петролните залежи там, пише “The Wall Street Journal”. Фирмите са поблазнени от възможността да добиват черно злато по по-евтина технология за вадене на нефт от дълбоки води, на фона на очакванията суровината да поскъпне.

Според анализатори, цитирани от изданието, дневният добив от бреговете на Фолкландските острови може да достигне 60 милиона барела петрол от най-високо качество. Ако анализите на експертите се окажат верни, островите ще се превърнат в една от най-големите „резервни зони”, сравнима със Северно море.

Следващият месец проучвания ще стартират Desire Petroleum и Rockhopper Exploration. На същото място през 1998 г. консорциум от най-големите петролни компании в света, включително и Royal Dutch Shell, стартираха първата серия от проучвания на петролните залежи.

И четирите компании, които проявяват интерес към фолкландските острови, са повишили капитала си с 327 милиона британски лири (527 милиона долара) само за месец. Така акциите на една от фирмите почти са удвоили броя си.

Анализатори коментират, че в Лондон апетитът за риск се повишава право пропорционално на поскъпването на петрола и усъвършенстването на технологиите за добив на суровината. Въпреки че цената на нефта пълзи надолу в последните няколко дни, прогнозите за 2010 г. са за стойности от порядъка на 70 – 80 долара за барел.

Сериозна спънка за бъдещите инвеститори, обаче, са политическите раздори между Великобритания и Аржентина за островите. Споровете датират още от миналия век, а през 1982 г. се стигна до т.нар. Фолкландска война. Великобритания излезе победител в спора, след повече от 200 жертви вследствие на военния сблъсък, но пък Аржентина не се отказа от територията.

На 9 декември миналата година аржентинският Конгрес прие закон, с който идентифицира островите като аржентинска територия. Великобритания естествено реагира на новото законодателсво, като двете страни засега водят „тиха” дипломатическа война. Това, обаче, не пречи на анализаторите да изразяват категорични становища, че именно Фолкландските острови са бъдещето на световната петролна индустрия.