Брокерите в Хонконг, които търгуват на стоковите пазари, може да изгубят традиционната си почти двучасова обедна почивка.

Причината се крие в това, че Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd.,операторът на третия по големина в Азия пазар на стоки и свързаните с тях финансови инструменти, възнамерява да задълбочи работата си на китайския пазар. Само преди седмица от борсата, през която среднодневно минава близо $ 8 млрд. оборот, обявиха, че започват подготовката за работа с деноминирани в юани продукти.

Борсата предлага търговията да започва в 9:30 сутринта с едночасова почивка по обяд и да затваря в 16:00 часа. В момента в Хонконг сесиите започват в 9:30 и продължават до 15:00 ч. , но с 90-минутна почивка между 11:30 ч. и 13:00 часа.

Според първите коментари по новината, удължаването на работното време няма задължително да доведе до нарастване на изтъргуваните обеми. Има определeно ниво на търговията, до което вече сме достигнали, и това разширяване само ще "изпусне от парата".

Пазарни участници припомнят също, че през 2003 година на най-голямата борса в Европа по пазарна капитализация Deutsche Boerse AG й се наложи да скъси времето на търговските сесии, след като търговците на стокови книжа демонстрираха раздразнението си от удълженото работно време и отчетоха, че то не помага за растеж на бизнеса. Bloomberg