Натиск за общо повишаване на заплатите и неизбежна нова вълна от съкращения прогнозира Българска стопанска камара в анализ за равнището на минималната работна заплата в страната. Ако не бъдат спазвани определени принципи по определяне на минимума, може да се стигне до демотивиране на персонала със средни нива на заплащане и до влошаване на перспективите за общо и устойчиво икономическо възстановяване.

Според БСК в условията на действаща икономическа криза, делът на минималната работна заплата спрямо средната работна заплата следва да се променя в икономически допустим максимален прагов диапазон от 33-38%. 

Основен ориентир при определянето й следва да бъде достигнатото ниво на средна работна заплата през предходната година, при едновременно балансирано отчитане на ценовия ръст и динамиката на производителността на труда.

От камарата посочват, че заетите в обществения сектор, които получават минимална работна заплата, са около 23% от тези в частния сектор. Основните браншове със значителен брой заети са в търговия и услуги, административни дейности, хотелиерство, ресторанти и преработваща промишленост.

Практиката  у нас наложи смесен режим на определяне на минимални размери на трудови възнаграждения, допълва анализът на БСК. От една страна, е налице периодична нормативна актуализация на размера на минималната работна заплата (понастоящем 240 лв). Същевременно, без да е нормативно обвързана, минималната работна заплата е сравнима в икономически и социален аспект с основния минимален месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица (420 лв.) и преди всичко с минималната работна заплата на равнище браншове и предприятия, определена в сключените КТД.

Според камарата приемането  на нов, нормативно определен размер на минималната работна заплата, следва да става само в рамките на процедурата по разработване на бюджета на държавата и ДОО за следващата календарна година, паралелно с договарянето на минималните осигурителни прагове (ежегодно през м. май-октомври), и то само в случаите на остра икономическа и социална необходимост.