Българската стопанска камара одобрява решението на парламента за намаляване на долната граница на глобите за работодатели, неспазващи законовите изисквания за здравословни и безопасни условия на труд, коментира пред Дарик председателят на камарата Божидар Данев. Според него досегашните високи стойности на минималните глоби са били предпоставка за корупция и генериране на безработица. Ето какво още каза Данев:

Особено в условия на криза тези глоби трябва да бъдат приведени до прилични размери.

1 000 лв. поносима глоба ли е за едно малко или средно предприятие?

Зависи какво е предприятието. За едно микропредприятие, което е с трима или петима души персонал, естествено, че не е поносима, но като вземем средният размер на малките предприятия, мисля, че е поносима.

Смятате ли, че това ще повиши събираемостта на глобите?

Това е също факт. Защото иначе трябва да се минава по сложните съдебни процедури, а това все пак е една възможност бързо да се ликвидира подобно нарушение чрез плащането на глоба.

Парламентът прие промени в Кодекса на труда, с които намали размера на долната граница на глобите, които се налагат на работодатели, неосигурили безопасни условия труд. Така нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 1500 до 15 000 лева, вместо досегашната минимална глоба от 10 000 лева. Виновното длъжностно лице ще понася санкция от 1000 до 10 000 лева, а според сега действащия закон долната граница е 2500 лева. Целта на промените в повишаване на събираемостта на глобите, тъй като големи суми се обжалват от работодателите и често се стига до неплащането им.