Единственото, за което управляващите са загрижени в този бюджет са контрабандистите. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, предаде Агенция Фокус.

 

Нинова изтъкна, че сивият сектор е 40 % и това е голям проблем, с който от ГЕРБ не се справят.

 

Депутатът Димчо Михалевски от Коалиция за България пък заяви, че в предложенията на ГЕРБ тотално отсъстват цели и политики по отношение на бюджета. Той иска да се увеличат разходите на МРРБ за незабавно актуализирането на сеизмичното въздействие върху сградите.

 

Това вероятно изглежда дребно, но е важно, за да се предотвратят щети, според Михалевски. Той счита, че това не е интересно за управляващите и поставянето на подобни практически цели не получава подкрепа. Михалевски смята, че дългосрочните заеми, които е взела държавата от Световната банка и Европейската банка за ремонта на републиканската пътната мрежа трябва да се харчат по предназначение.

 

Плановете по отношение на пътната мрежа обаче ще бъдат изпълнени в най-добрият случай след осем години при предвидените в закона за бюджета през 2011 г. средства. Ето защо Михалевски предлага да се увеличат тези разходи поне с 200 млн. лв.

 

„Забелязва се постоянно неглежиране, да не кажа умишлено саботиране на действията на местните власти”, протестира Михалевски. Капиталовите разходи имат забележително намаляване с общия размер на държавната субсидия. Според Михалевски задачата на БСП не е просто да натиска копчето, а да намери алтернативи за бюджета. /Фокус/