Още с идването си новото правителство дава сигнали, че се готви да промени или отмени някои от най-важните решения на предишната власт. Освен да позволи отново пушенето на закрито, доминираният от БСП кабинет изглежда се готви и да отмени забраната за добив на шистов газ в България.

 

Новоназначеният министър на околната среда, Искра Михайлова заяви през bTV, че мораториумът върху хидравличното разбиване е временна мярка и не предлага решение на проблема.

 

Според нея екологичното законодателство е достатъчно добро, за да може да се позволят проучванията за залежи на шистов газ и нефт и ако такива бъдат открити, да се даде на гражданите правото сами да решат дали да има добив в близост до съответните населени места.

 

По думите на Михайлова проблемът с шистовия газ се дължи най-вече на общественото недоверие.

 

На думи предложението звучи добре, но реално мораториумът беше наложен заради значителните екологични щети, които нанасят както добивът така и проучванията за наличие на шистови залежи.

 

Особено в гъсто населена страна като България и при условие, че вероятните находища се намират под райони с добре развито земеделие като Добружда, дори проучванията могат да доведат до екологични проблеми и да нанесат икономически щети.

 

Мечтите на БСП, и политиците от други партии, за огромни залежи от газ, нефт, злато или други природни ресурси са утопия. България не е Русия и никога няма да бъде. България е малка по площ страна с отворена икономика, добро географско положение и красива природа. И вместо да да залагат на това дали има или няма шистов газ под Добруджа, българските политици трябва да помислят как най-добре могат да се използват наличните конкурентни предимства.