Разваляне на концесионния договор със „Софийска вода", поискаха общинските съветници от БСП в София. Причината е, че новият 5-годишен план на дружеството, който се очаква да бъде гледан на следващото заседание на Столичния общински съвет. Според социалистите той не е изгоден за столичани.

Социалистите мотивираха искането си, като по думите им от Софийска вода настояват за изцяло необосновано увеличение в цената на водата, както и че качеството на водата не се повишава, а в същото време се отчита ръст в загубите по мрежата.

Според червените общински съветници 54% от водата в София се губи по мрежата, а дружеството не е усвоило над 3 милиона лева. Освен това общинарите се съмняват и за нарушения по Закона за обществените поръчки. По думите на Гергана Алексова исканото увеличение в цената е изключително високо и неоснователно.

„В техния план са предвидени два варианта. Твърдият вариант предвижда общо за периода над 62 на сто увеличение, като само за 2014-а то е 42 процента. А мекият вариант предвижда 9,52 процента увеличение на цената на водата за 2014 година, след което за 2015-а е около 6 процента, за 2016-а - 5 на сто. Кумулативно за целия период по мекия вариант увеличението е 32 на сто", каза Алексова.

От БСП изразиха съмнения и относно качеството на водата в столицата, като по думите на Альоша Даков „Софийска вода" не извършва всички заложени проби за качеството на водата. „В своя бизнес план „Софийска вода" има заложени конкретни цели, които за периода 2009-2012 година системно не се изпълняват. Примерно през 2010 година са предвидени 12 780 проби за микробиологичен анализ, а „Софийска вода" е извършила 5652 проби, тоест по-малко от половината. Резултатът от пробите е, че 87 процента отговарят на критериите, а другите 13 на сто не отговарят", каза Даков.

От градския съвет на социалистическата партия обявиха още, че ще инициират изслушване в ДКЕВР относно бизнесплана на „Софийска вода".