БСП внесе алтернативен бюджет на предложения от управляващите Бюджет 2011, които по думите на социалистите е „бюджет на надеждата”. От левицата предвиждат повече  приходите в размер на 2,3 млрд. лева, които да бъдат от събиране на данъци. В разчетите на социалистите  са заложени повече разходи в размер на 1,7 млрд. лева. 

“Това, което ни е предложено като недоносче от правителството, не отговаря на един основен въпрос, който няма да спра да задавам, докато не получим задоволителен отговор: къде са парите, господа и дами управляващи“, каза Станишев.

По думите му правителството на ГЕРБ планира брутният вътрешен продукт да бъде 77 млрд. лв., което е с 8 млрд. лв. повече отколкото през 2008 година. Станишев изрази надежда в това отношение прогнозата на правителството да е вярна. “Само че едновременно това правителство, което заяви, че ще събере повече приходи, планира да събере с 2,7 млрд. лв. по-малко приходи, отколкото през 2008 година”, каза лидерът на БСП. При 8 млрд. лв. повече БВП почти 3 млрд. лв. по-малко приходи, изчисли той. “С това възниква въпросът къде са парите. Несъбираемостта се дължи на некомпетентността на правителството и с това, което планират като промени, внесени от ГЕРБ за второ четене, искат да смачкат тотално българските общини преди местните избори, да покажат кметовете от другите политически сили като некадърни за сметка на хората отново”, коментира бившият премиер.