Минималната работна заплата да се обвърже с производителността на труда, предлагат от Българската търговско-промишлена палата. От работодателската организация настояват още за прехвърляне за увеличаване на вноските във втория и третия стълб на пенсионната система. Според тях осигурителните вноски трябва да се разделят по равно между работодател и работник.

Представителите на бизнеса одобряват вдигането на осигурителния стаж, а не на пенсионната възраст, заяви председателят на работодателската организация Цветан Симеонов. „Вместо да чакат на децата си да им добавят нещо, за да водят достойно съществуване, по-добре е да им дадем възможностда работят и тези хора да могат да упражняват полезен за обществото труд”, каза Симеонов.

Той обаче се противопостави на идеята за забрана за уволняване на хора три години преди навършването на пенсионната им възраст. Той предложи и по-високи данъчни облекчения за доброволните вноски в частни пенсионни фондове. В момента мовек може да внася до 10 на сто от своите доходи и това да му се признае като разход, да се приспадне от сумата на неговите приходи преди данъчно облагане. Този процент да се увеличи, да се признават 15 или повече проценти, предлага председателят на БТПП.

Според Симеонов минималната работна заплата трябва да се обвърже с производителността на труда. Той изрази несъгласие с вдигането на прага.

Производителността на труда ако не греша за последните месеци в България е паднала, а ние констатираме увеличаване на заплатата, така няма да излезем от кризата, коментира той. По думите му вече сме се оттласнали от нейното дъно.