* допълнен вариант

Прогнозната цена на природния газ за второто тримесечие на годината следва да бъде 543.61 лв. за 1000 куб. м без ДДС, съобщиха от Булгаргаз. Това е намаление със 71.05 лв./11.56%/, уточняват от компанията.

Причина за поевтиняването на синьото гориво са по-ниските през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и поевтиняването на долара.

Окончателното предложение на Булгаргаз за цената на природния газ за второ тримесечие на 2009 г. ще бъде оповестено непосредствено преди внасяне на предложението в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране – 11.03.2009 г., като бъдат отчетени настъпилите към този момент промени в посочените фактори, допълват от компанията.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви пред журналисти, че за някои страни от Европа понижението на цените от 1 април ще бъде по-голямо, защото при тях те се
изчисляват с шестмесечно забавяне, докато в България се определят с деветмесечно забавяне и в периода, когато цените са нараствали, това е било по-изгодно.

Според Димитров, ако междувременно нищо не се случи и не започне втора газова криза, цената на природният газ за България от 1 юли 2009 г. може да се понижи на 250 долара на входа.

В края на миналата седмица руският държавен газов монополист Газпром обяви, че ще  понижи цените на газа, който се изнася за Европа.  Тази година средната цена на газа, плащана от европейските енергийни компании, ще спадне от 409 до 280 долара за 1000 куб. м.

Понижението беше очаквано от наблюдателите на пазара. Цените на синьото гориво е тясно свързана с тази на петрола, който загуби голяма част от достигнатите равнища през лятото на миналата година.

Съобщението на Газпром бе  направено по време на срещите в Москва на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу с руския премиер Владимир Путин и президента Дмитрий Медведев.

Очаква се основна тема на разговорите да бъде спорът за газовите доставки за Източна Европа миналия месец.

Руският газов гигант оповести още, че ще намали износа си за Европа с около 5 % до 179 млрд. куб. метра заради очаквания спад на търсенето.

При посещението на президента Георги Първанов в Москва вчера пък стана ясно, че с руския му колега Димитър Медведев са се договорили да се премахнат посредниците при доставка на газ за България.