Булсатком планира през 2016 г. да предава от собствен сателит. Съоръжението ще се казва Bulgaria Sat 1 и вече е поръчано от Space Systems Loral. Сателитът ще бъде изстрелян в орбита през 2016 г. с американска ракета Falcon 9.

Bulgaria Sat 1 ще бъде оборудван с два Ku-обхват FSS транспондери и 30 Ku-обхват BBS транспондери за телевизионни услуги, като например телевизия с висока резолюция - HDTV. Той е базиран на SSL 1300 сателитна платформа, която е използвана от Intelsat и DirecTV.

"Избрахме SSL за производство на първия ни сателит, заради тяхната история на успех и надеждност", коментира Максим Заяков, главен изпълнителен директор на Булсатком.

SSL подкрепя българската компания за осигуряването на финансиране за проекта с кредит от американската Exim Bank.

В момента Булсатком ползва гръцкия спътник Hellas за предаване на цифровия си телевизионен сигнал. Съоръжението беше на гръцката ОТЕ, която преди година и половина го продаде на ArabSat. Експлоатационният живот на гръцкия сателит обаче е към края си. А Bulgaria Sat 1 би трябвало да работи поне 15 години.

Стойността на съоръжението е около 150 млн. долара. Това е поредната амбициозна инвестиция на Булсатком, която вече взе за изграждане на 4G мрежа за мобилен интернет синдикиран заем от 85 млн. евро, в който участва и Европейската банка за възстановяване и развитие.