Германската Bundesbank изчерпва наличните си средства и беше принудена да увеличи пасивите си с 250 млрд. евро, докато подпира системата на еврозоната.

Операциите са част от мрежата на Европейската централна банка "TARGET2" за автоматични плащания между националните централни банки в еврозоната. Bundesbank вече е предоставила 496 млрд. евро за страни в беда, главно Гърция, Ирландия, Италия и Испания, пише Амброуз Еванс-Причард в The Telegraph.

"Това е опасна точка. Сумата вече е един и половина пъти по-голяма от целия бюджет на германското правителство", коментира професор Франк Вестерман от университета Оснабрюк. "Ако някоя от страните в криза изостави еврото, или ако еврозоната се разпадне, централната банка на Германия вече е поела огромен риск."

Bundesbank, която е доминиращата структура в системата на еврото, поддържаше резерв от 270 млрд. евро в частни ценни книжа (рефинансирани кредити) преди началото на финансовата криза. Въпросните резерви бяха продадени, за да може да бъде посрещнато нарасналото търсене на ликвидност в рамките на TARGET2.

И когато дълговата криза достигна големите икономики като Испания и Италия, Bundesbank беше принудена да вземе пари назаем, за да изпълни задълженията си, и да компенсира изтичането на капитали, след като отказа да продава златните си резерви. Сега кредиторът от последна инстанция дължи 228 млрд. евро на германските банки.

Официалната позиция на Bundesbank е, че TARGET2 не увеличава риска за Германия.

"Има политически граници на подкрепата за TARGET2. Причината, поради която ЕЦБ започна да печата пари през декември, беше да избегне по-дълбоко затъване на Bundesbank в дългове," обяснява проф. Вестерман, коментирайки отпуснатите от ЕЦБ евтини заеми за частни банки на обща стойност 489 млрд. долара, с матуритет от 3 години.

Дейвид Марш, автор на книги, посветени на на Bundesbank и еврото, счита, че системата TARGET2 създава ефект на включване на Германия все по-дълбоко в паричния съюз.

Bundesbank не е имунизирана срещу загуби. Тя вече е в риск от експозициите на ЕЦБ в гръцки облигации, особено след като ОИСР и Международния валутен фонд започнаха да оказват неприкрит натиск върху Европейската централна банка, да се включи в отписването на гръцки дълг, от който Bundesbank държи около 12 млрд. евро.

Предварителните данни сочат, че голяма част от средствата, които ЕЦБ отпусна на банките са били използвани за покупки на италиански, испански, френски и други държавни облигации.

Проблемът е в това, което би могло да се случи, ако дълговата криза отново се задълбочи. В такъв случай изтичането на капитали от Южна Европа към безопасните убежища на германските банки, може да придобие характера на наводнение.

Ако всеки се опитва да се измъкне от кризата по едно и същото време, това ще смаже TARGET2. По принцип, спекулативна атака може да се осъществи дори в рамките на един ден.