Бундестагът /долната камара на германския парламент/ подкрепи забраната върху късите продажби "на голо" макар и при облекчени условия в сравнение с първоначалното предложение на правителството, предадоха световните агенции.

При това положение късите продажби "на голо" - търгуване на финансов продукт, който купувачът не притежава, нито взема назаем - ще бъдат забранени в Германия за всички акции, държавни облигации, издавани от страни членки на еврозоната, и дериватите-застраховки срещу фалит, които са популярни на пазара като CDS/Credit Default Swaps/.

Новите разпоредби ще узаконят забраната за определени "голи" къси операции, наложена на 19 май от германския финансов регулатор Bafin.

За разлика от проектозакона, приет в началото на юни на заседание на министрите, гласуваният днес няма да важи за транзакции, осъществявани през определен период от деня, припомнят агенциите.

Депутатите от Бундестага също така отмениха разпоредбата, която щеше да позволи на министерството на финансите да разпростре забраната и върху други категории продукти - в случай
на криза.