До 4-5 години Бургас може да се превърне в Силициевата долина на Европа. Това прогнозира Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация, цитиран от Flagman.bg.

Според него крайморският ни град има всички нужни условия, за да стане примамливо място за развитие на бизнес от високотехнологични компании от целия свят.

Изчисленията показват, че в следващите пет години в Бургас могат да се разкрият между 2 и 4 хил. работни места в сферата на аутсорсинга, пише „Новинар“.

В тази графа са най-вече колцентровете и високотехнологичните корпорации. Освен това заплащането е изключително добро за младите специалисти и стартира от 1000 лв.

Плюс за развитие на подобен бизнес са младежите, доброто местоположение, отличната инфраструктура, наличието на летище, добрият интернет, както и двата университета и добри средни училища.

„Аутсорсинг секторът осигурява работа на около 25 000 висококвалифицирани специалисти и сформираме около 3% от БВП. Тенденциите са на постоянен растеж. Ние не зависим от процесите в страната, а от глобалната икономика. А България е първа в тази индустрия в цяла Европа“, заяви Стефан Бумов.