Президентът на САЩ Джордж Буш обвини доминирания от демократите Конгрес, че блокира предложените от него мерки за справяне с покачващите се цени на горивата. Буш заяви, че е бил отворен за всякакви идеи, включително за предложения, подкрепени от претендентите за президентския пост Джон Маккейн и Хилъри Клинтън, да премахне данъците върху бензина и дизела за това лято. Държавният глава обаче веднага уточни, че той би подкрепил по-дългосрочни мерки като насърчаване на нови производства на петрол в САЩ и строителството на нови рафинерии в страната. Той поднови призива си за отварянето на територии в Аляска за добив и производство на нефт.

Ако имаше вълшебна пръчка, която да размахам, аз бих го направил, разбира се, заяви той пред репортерите на пресконференция в Розовата градина. Но няма такава пръчка точно сега, подчерта Буш.

Това е тежко време за нашата икономика, коментира още той. Много анализатори смятат, че икономиката вече е в рецесия, но президентът, както и преди, избегна да употреби тази дума, коментират световните агенции.

Знаете ли, думите с които описваме състоянието на икономиката не отразяват безпокойството, което изпитват американците. На средностатистическия гражданин не му пука как ще наречем ситуацията, уверен е Буш.

По думите му това, което ще покаже докладът за икономиката през първите 3 месеца, е че тя сезабавя.

Свиването на БВП в рамките на две поредни тримесечия е най-разпространената дефиниция за рецесия. Но официалното определение - това на Националното бюро за икономически изследвания - се отнася за по-дълъг период и е базирано на по-сложна формула, припомнят световните агенции.

По въпроса за цените на горивата Буш поднови възражението си срещу призивите правителството да престане да поддържа пълни националните резерви от петрол докато цените на горивата са толкова високи. Президентът не смята, че друга стъпка би повлияла значително на цените.

Буш отбегна въпроса дали трябва да има втори пакет от стимули за икономиката след оповестения през февруари. Президентът призова Конгреса да действа по-бързо със законодателството, което той подкрепя, за да се подпомогне жилищната и кредитната криза като направи достъпът до студентски заеми по-лесен и да подпомогне собствениците на имоти да посрещнат просрочването на ипотеките.