Президентът на САЩ Джордж Буш официално обяви мерките, чрез които във водещите американски банки ще бъдат наляти 250 млрд. долара чрез покупката на техни дялове. Драстичната стъпка не е предназначнае да погълне свободния пазар, а да го предпази, обяви Буш.

В предишното си изказване от Розовата градина на Белия дом Буш поясни, че подобни мерки взимат повечето правителства в Европа.

Тези наши усилия ще бъдат в директна полза за американците, защото те ще подпомогнат на икономиката да се възстанови, коментира президентът. Мерките, които са част от спасителния план, включват и това, че Федералната корпорация за застраховане на депозитите/ФКЗД/ ще гарантира временно най-новите дългове, емитирани от банките, които са обект на правителствената инвазия. 

ФКЗД също ще увеличи правителствената застраховка, за да покрие безлихвените сметки, подпомагайки по този начин малкия бизнес, покривайки неговите ежедневни операции

Федералният резерв скоро ще приключи работата по нова програма, при която той ще бъде краен, "спасителен", купувач на пострадали от кризата търговски книжа, обяви още Буш.

Накрая той увери американците, че активната роля на правителството ще бъде ограничена и временна.

Планът беше представен на извънредна среща във финансовото министерство вчера. На нея шефът на ведомството Хенри Полсън е обяснил на шефовете на водещите американски банки, които ще бъдат финансирани по тази схема, че те трябва да я приемат в името на възстановяването на американската икономика.

С това планът за 700 млрд. долара влезе в сила.

 

Източник AP, Yahoo