Надявам се България да влезе в Шенген до една година и в Еврозоната до три години. Това заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Бузек още веднъж наблегна на темата за енергетиката. Освен това председателят на ЕП изрази надежда, че 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй ще бъдат изведени от експлоатация с подкрепата на ЕС от 180 млн. евро. Идвам от Брюксел с послание за солидарност. Това заяви председателят на Европейският парламент Йежи Бузек, след като се срещна с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, по покана на която беше на официално посещение у нас на Националния ни празник 3 март.

Това е първото посещение на Бузек у нас в качеството му на председател на ЕП, откакто бе избран на поста през юли 2009 година. Бузек обясни, че солидарността е необходимост в условията на криза и трябва да бъдат преодолени трудностите и да бъдат създадени работни места за европейските граждани. По време на срещата е била обсъдена и темата за сигурността на енергийните доставки. Хората много добре разбират и чувстват кога спира парното, каза председателят на ЕП. Той обясни, че европейският и българският парламент заедно с останалите национални парламенти на страните-членки, си сътрудничат за бъдещето на европейските граждани.

Президентът Георги Първанов също се срещна с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек. В началото на срещата Йежи Бузек поздрави президента Първанов и българския народ по повод националния празник - Трети март. От своя страна Георги Първанов изрази признателността си към полската нация за приноса й за освобождението на страната ни.

Георги Първанов изрази също така удовлетворението си от изразената от Йежи Бузек висока оценка за важната роля, която България като страна-членка на ЕС има за развитието и прилагането на европейските политики в областта на енергетиката, разширяването и източното партньорство. Амбицирани сме да участваме и дадем своя принос във формирането на европейската политика във всички области, включително в изработването на стратегията Европа 2020, каза още българският президент. Европа 2020 е важна за България, както и обратното – политиката на България е от голямо значение за бъдещето на ЕС, посочи председателят на Европейския парламент.

Той приветства консолидираната позиция на всички български институции за готовността на страната ни активно да съдейства за успешната реализация на политиките на съюза. Председателят на ЕП подчерта стратегическото значение на България като ключов фактор за оформянето на отношенията на ЕС с неговите съседи на изток, както и за политиката на разширяване. По време на разговорите беше обсъдена и дискусията за създаването на Дунавска стратегия на ЕС. В тази връзка българският държавен глава посочи необходимостта от изграждането на система за ранно предупреждение и взаимопомощ в случаи на природни бедствия. Георги Първанов призова да се погледне и по-далеч на сътрудничеството по поречието на Дунав - не само като на транспортен, но и като на един цивилизационен коридор във всичките му аспекти, както икономически, така и културни. А заедно с дунавското върви и черноморското сътрудничество и България е готова да бъде активен фактор във формирането на политиката на ЕС в това отношение, каза още българският президент.

Една от най-емоционалните срещи на Бузек беше със студенти в Аулата на Софийския университет Св. Климент Охридски. Много е трудно да кажем не на ГМО, каза в отговор на въпрос на студенти председателят на Европейския парламент проф. Йежи Бузек. Той заяви, че самият е против ГМО, но ние трябва да мислим за изхранването на милиардите хора по света, които нямат друга възможност. Той даде пример с една страна, в която не може да се гледа ориз заради солената почва и това може да се случи само при генно-модифициране. Според него без ГМО много хора биха умрели от глад и ние трябва да мислим не само за себе си, но и за хората от Южна Америка и Африка. Важни са контактите с други страни, защото всичко в съвременния свят е глобално, а Европа не може да си позволи да не бъде конкурентоспособна. Той смята, че темата номер едно е за енергията, а не за храната. Вие сте много щастливи щом имате само този проблем, каза Бузек. Той повтори, че е много трудно да има зони свободни от ГМО, но би могло да се помисли за правила и според него все пак може би трябва да се опита.

Най-опасният ни враг сега е безработицата и затова трябват нови идеи, нови иновации, заяви Бузек. Според него най-важен е триъгълникът образование – научни изследвания – иновации. 54 млрд. евро има отделени за това, заяви председателят на ЕП, като отбеляза, че това са много пари. Според него трябва да се създаде Европейска енергийна общност, която да гарантира газовите доставки. По думите на Бузек свободата трябва да донесе повече благосъстояние, а гарантирането на основите човешки права е заложено вече като задължение в Лисабонския договор. Много важно условие за свободата на гражданите на ЕС е техните национални парламенти и взаимодействието с Европейския парламент – още повече, че тези институции се избират директно от хората.