Милиардерът Уорън Бъфет заяви, че еврозоната може да се прави с излизането на Гърция.

"Ако се окаже, че гърците напускат, това не е задължително нещо лошо за еврото," коментира Бъфет пред CNBC. "Ако всички научат значението на правилата и ако бъде постигнат консенсус за фискалната политика сред страните-членки", излизането на Гърция може да бъде дори добро за валутния съюз.

Бъфет коментира и срива на еврото, което регистрира най-големия си тримесечен спад спрямо долара през първото тримесечие на годината.

"Смятам, че еврото имаше структурни проблеми още от самото си създаване, което не означава задължително, че валутата е обречена на провал", поясни Бъфет. "Може да се адаптирате към структурните проблеми, но вероятно за някои държави това е невъзможно и те нямат място в еврозоната. Не е задължително валутният съюз да продължи да има точно същите членове, както сега".

Според милиардера, с течение на времето страните от еврозоната ще се нуждаят от по-добра координация на техните трудови закони, фискални дефицити и общото управление на икономиките си.

"Няма как народите да продължат да вървят в коренно различни посоки", каза Бъфет. "Германците няма да финансират гърците завинаги."