Милиардерът Уорън Бъфет скастри мениджърите, които през миналата година са изгубили вяра в американската икономика. В традиционното годишно писмо, което той изпраща до акционерите в компанията му Berkshire Hathaway, Бъфет отправя нападки към изпълнителните директори, които са се оплаквали от несигурността за икономиката, когато е трябвало да вземат решения за това как да се разпредели капитала. Тяхната свръх предпазливост се е проявявала дори в моменти, когато техните бизнеси са реализирали рекордни равнища на приходи пред миналата година.

 

"В Berkshire ние не споделяме техните страхове и вместо това вложихме $ 9.8 млрд. във фабрика и оборудване през 2012 година, от които 88% бяха в Съединените Американски Щати. Това е с 19% повече, отколкото нашият предишен рекорд", пише Бъфет, цитиран от Guardian.

 

"Америка изобилства от възможности", пише още милиардерът и напомня на онези мениджъри, които се оплакват от несигурността, че Америка живее с този проблем от 1776 година насам.

 

Бъфет изразява недоволството си от представянето на инвестиционната му компания през миналата година. За девети път в 48-годишната история на компанията, отчетеният ръст е по-слаб от ръста на индекса S&P 500. За миналата година счетоводната стойност на акциите на Berkshire Hathaway се е покачила с 14.4%, докато нивото на индекса се повиши с 16%.

 

В писмото си до акционерите Бъфет изразява задоволство от покупката на компанията за кетчупи и храни Heinz, обявена в началото на тази година и нарича случилото се късмет. Инвестицията в дружеството е в размер на $ 12 млрд. , като макар сумата да е голяма за Berkshire това няма да е всичко от намерениятаза придобивки през тази година.

 

"Чарли (Мънгър) и аз сме облекли екипировката и за сафари и сме тръгнали на лов за големи слонове", демонстрира настроение в писмото си Уорън Бъфет.

 

Той продължава да защитава инвестицията на Berkshire във вестници, защото според него те доставят разбираема и достоверна информация, която обединява общности от хора. Ако се приложи и адекватна интернет стратегия, вестниците ще продължат да са жизнени още много дълго време, посочва милиардерът. Според него оскъдното отразяване на новини води и до оскъден брой читатели, за това успехът не се крие в намаляването на новинарското съдържание във вестниците или в разреждането на тиражите.

 

През последните 15 месеца компанията на Бъфет купи 28 ежедневника за общо $ 344 млн.