Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc инвестира 23.9 милиарда щатски долара през третото тримесечие, като разшири портфолиото си от акции, съобщава Bloomberg.

 

Berkshire купи през борсата книжа за близо 7 млрд. долара през 3-те месеца, приключващи на 30 септември, в сравнение с 3.62 милиарда щатски долара през второто тримесечие и 834 милиона долара през първото.

 

Този път акцентът беше върху търговските, промишлените и други дружества. Делът на компаниите от въпросните сектори в портфейла на Бъфет скочи с 62% през третото тримесечие, до 17.4 милиарда щатски долара.

 

През третото тримесечие фондовите индекси в САЩ паднаха силно, под натиска на опасенията, породени от дълговата криза в Европа и икономическите проблеми на САЩ. И Бъфет купуваше.

 

При това той направи сериозни промени в портфейла на компанията. Досега акцентът беше поставен върху акциите на финансовите компании и тези, продаващи потребителски продукти. От 20 години Бъфет притежава дялове в Coca-Cola, най-големият световен производител на безалкохолни напитки и Wells Fargo, водещият заемодател в САЩ.

 

Но през 2000 г. милиардерът купи енергийна компания, а през миналата година придоби железопътната Burlington Northern Santa Fe.

 

През месеците от юли до септември Berkshire купи акции на MasterCard Inc, втората по големина компания за кредитни карти в света, веригата за продажби на дребно Dollar General Corp, увеличи дела си в купената през 2000 година енергийна компания MidAmerican Energy Holdings.

 

Застрахователните и финансови активи в портфейла на Berkshire достигнаха 16 млрд. долара, като се увеличиха с 2.7%. В същото време вложенията в дялове на компании за продажби на дребно намаляха с 5%. до 12.6 млрд. долара.

 

Парите в брой в пасивите на Berkshire се свиха през третото тримесечие от 47.9 млрд. долара, до 34.8 млрд. долара.

 

Общата пазарна стойност на активите в портфейла на компанията нарасна до 68.1 млрд. долара в края на септември, спрямо 67.6 млрд. долара в края на юни. Като слабият ръст се дължи на силното поевтиняване на повечето от акциите през третото тримесечие.