Футболните отбори използват видео записи повече от всякога, за да намерят нови играчи, въпреки че старите скаути твърдят, че няма заместител за невъоръженото око.

 

Спортният трансферен прозорец отворя отново на 1 януари и успехът на даден отбор в офертите на оценявания на 2 млрд. долара пазар на играчи, често може да означава разликата между милионите от Шампионската лига и несъстоятелност, пише Bloomberg.

 

Компании като Wyscout – италианско дружество за подбор на играчи на база на видео-записи, основана от бивш банкер в Banca Carige SpA, предоставя видео-данни за 220 000 играчи по целия свят.

 

С новите европейски финансови правила, които влизат в сила през 2014 г. и стремежа за участие в Шампионската лига, което носи най-малко 7.2 милиона евро в касата на всеки от успелите да го осъществят клубове, да подпишеш договор с правилните играчи и на подходящата цена се превръща в ключов фактор.

 

Отбори като Портсмут, който спечели  FA Cup в Англия две години преди да изпадне в несъстоятелност през 2010 г, показват, колко е кратък пътя от върха до фалита във футбола.

 

Wyscout е основана от бившия банкер Матео Камподонико, през 2005 г, като компанията обслужва първоначално само футболния клуб Генуа. В момента тя вече осигурява подбор на видеозаписи за повече от 300 отбора. Сред тях са четирикратния европейски шампион Барселона, Ливърпул и Борусия Дортмунд, които плащат по 10 000 евро, за да разгледат даден играч. На база на записите отборите избират къде да пратят скаутите си.

 

Абонатите на Wyscout са се е увеличили с 20% през изминалия месец, тъй като клубовете активизират проучванията за играчи, преди отварянето на трансферния прозорец.

 

В компанията са заети 60 души, включително 30 в България, които отговарят за всеки аспект на проучването и записването на изявите на даден играч.