Антиоксидантите предпазват нашите клетки и тъкани от увреждане. Те се срещат в изобилие в пълнозърнестите храни, ядките, зеленчуците и плодовете. Едни от най-богатите на антиоксиданти плодове са малините.

 

Благодарение на уникалните вкусови качества и доказани свойства за укрепване на здравето, малините са важен продукт за здравословното хранене в глобален мащаб.

 

Днес 25% от световното производство на плода идва от Европа. Проектът QualiRedFruits е насочен към засилване на европейската позиция на световния пазар на малини и конкурентоспособността на европейските малки и средни предприятия чрез подобряване на свойствата на малините, създаване на нови сортове и нови методи за отглеждане, съобразени с опазването на околната среда.

 

Тези нови сортове малини имат по-висок процент на антиоксидантни молекули и високо ниво на устойчивост срещу болести.

 

Проектът QualiRedFruits ще продължи две години, като току-що влезе в първата си фаза на развитие, по време на която ще бъдат избрани сортове малини с по-високо съдържание на биоактивни съединения.

 

Сред европейски изследователи, работещи по проекта, е и български екип от Агробиоинститут. Те са идентифицирали сортове малини с изключително високо съдържание на антиоксиданти.

 

Учените са разработили и градинарски практики, които да стимулират производството на антиоксиданти в малините дори още повече.

 

В резултат получаваме вкусни плодове със силни здравословни характеристики и естествена устойчивост, както и по-конкурентни производствени практики за фермерите, без употреба на пестициди, фунгициди и изкуствени торове.