Миналата година български граждани са дали над 7 милиона евро за лечение на ракови заболявания с лъчеапаратура в Истанбул. Това съобщи директорът на УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ" доцент доктор Бойко Коруков, като се позова на неофициални данни, след като представи новия лъчетерапевтичен комплекс в болницата. Причината, българи да търсят високоспециализираното лечение в Турция, е, че в България апаратите са твърде малко и има дълга листа на чакащите. За сравнение в Истанбул има 75 апарата за лъчелечение, в България те са едва 4.

Новият апарат за лъчелечение в ИСУЛ е от най- новото поколение и България е една от 7-те държави в Европа, която разполага с подобна апаратура. С нея обаче няма да се подобри съществено достъпът на пациентите до лъчелечение. Според специалистите трябва да бъдат разкрити поне още 5 подобни центъра, за да може всеки нуждаещ се онкоболен да получава необходимото лечение. Пред още един проблем са поставени мениджърите на болниците, в които има такава апаратура. Реалната стойност на лъчелечението на един пациент е 3700 лева, здравната каса обаче плаща на болниците едва 700 лева, обясни доцент Коруков: „Така че правете сметка какви ще бъдат загубите за болницата".

Пациентите или са принудени да си доплатят, както се случва в болница „Токуда", където отскоро работи апарат за лъчелечение, или търсят помощ извън страната. Въпреки че според правата им като пациенти срещу здравните си вноски би трябвало да получат адекватно и безплатно лечение. Доцент Коруков обясни, че е имал разговори с Министерство на здравеопазването и НЗОК да се увеличи цената на клиничната пътека и заяви, че е получил разбиране по въпроса. Утре болницата чества своята 74-годишнина.