След като през 2009 г. глобалната финансова и икономическа криза не пощади и източноевропейските икономики, анализаторите на австрийската Райфайзен Центробанк гледат към настоящата година със смесени чувства.

2010 - умерен икономически оптимизъм

Докато централноевропейските страни-членки на ЕС от Австрия до Полша се надяват на положително развитие под формата на Брутен вътрешен продукт /БВП/ от 1% до 2% през следващите 12 месеца, балканските им съседки могат да очакват „в най-добрия случай слабо стабилизиране”, пророкуват от Райфайзен Центробанк.

Новата година вероятно ще донесе корекции на източноевропейските пазари за акции, казва Петер Брециншек, един от анализаторите на австрийския финансов институт: „След прекаленото им покачване през 2009 г., няма да е преувеличено да очакваме корекция на курсовете в размер между 10% и 20%. Парадоксално е, че именно онези, които имаха най-лошите икономически резултати - като Румъния, Унгария, но преди всичко Украйна и Русия, се покатериха на челните места в борсовите хит-паради през 2009 г. с покачване на курсовете между 62% и 128%. Тук има нужда от известно нагаждане, включително и на леко преувеличените очаквания за печалби”, казва Брециншек.

България - нулев ръст и безработица

За България анализаторите на Райфайзенбанк очакват през настоящата година бюджетен дефицит до 1,5% от БВП на страната. Безработицата ще продължава да расте и през следващите месеци, което ще е една от основните причини за слабото частно потребление. Петер Брециншек е обаче оптимист по отношение развитието на българската икономика през следващите 12 месеца: „Подобно на останалите страни от Югоизточна Европа, през 2009 г. България също понесе много тежък удар. Нейният БВП намаля с около 5%. За 2010 г. обаче очакваме стабилизация с лек плюс за реалния БВП”, казва Брециншек.

Прогнозите на Райфайзенбанк са за нулев ръст през тази година, но още през 2011 г. БВП трябва да достигне 3%. Това покачване е обаче все още твърде далеч от стойностите преди кризата.