За пръв път в историята: дългът на Западна Европа изглежда по-несигурен от дълга на Източна Европа. Кошница от ДЦК на новите европейски икономики, в това число Румъния, България и Литва, в момента се застрахова срещу по-малка сума в сравнение с кошница от ДЦК на старите членки, включващи бонове на Германия, Франция и Гърция.

Информацията е публикувана от финансовия сайт Bloomberg въз основа анализ на данните от системата Markit iTraxx, отчитащи цената на застраховката срещу риск от фалит на дадена ценна книга.

Този факт според харвардския професор Кенет Рогоф трябва да се разбира като знак, че правителствата на „развитата Европа“ не могат да убедят инвеститорите в ефективността на мерките за бюджетни икономии за преодоляване на дефицитите си.

Равнището на публичния дълг и на публичните разходи е неустойчиво – не само за Европа, но и за САЩ, отбелязва Рогоф по време на конференция в Осло. „Европа днес изпитва проблеми, решаването на които ще коства много усилия през следващите 10 години“ - твърди известният икономист, предсказал фалита на Lehman Brothers.

В сегашната ситуация страните от Източна Европа се оказват по-стабилни от периферните членки на еврозоната, изпаднали в тежки фискални затруднения. Според Рогоф, бивш главен икономист на МВФ, преструктуриране на дълга на някои от периферните държави все пак ще има.