България блокира предложението на консултанта на Бургас-Александруполис, проектът за нефтопровода да бъде внесен за разглеждане в европейските институции, съобщи руската агенция Прайм.

Консултантът е стигнал до извода,че проектът е в интерес както на Русия, така и на ЕС, тъй като позволява диверсификация на доставките на нефт за Европа. В тази връзка би било подходящо усилията да са насочени към развитието на проектната компания не само в рамките на енергийния диалог между Русия и ЕС, се казва в доклад на Транснефт.

На последната си среща на 12 юли акционерите на дружеството Trans-Balkan Pipeline, което трябва да реализира проекта са решили да финализират доклада за оценка на екологичните и социални въздействия в съответствие с изискванията на Министерството на околната среда на България. Целта е оценката да бъде представена на ОСА на 23 август.

В същото време представителите на Руската федерация са повдигнали въпроса за вноската на България в капитала на Trans-Balkan Pipeline. Българската страна е потвърдила наличието на дълга и е заявила, че въпросът "ще бъде разгледан в близко бъдеще, като участниците ще получат потвърждение за добрите намерения българските акционери."

Малко по-късно стана известно, че българското правителство е взело решение за увеличаване на акционерния капитал на компанията, която представлява България в проекта Бургас-Александруполис на 150 хил. лв, чрез издаване на емисия облигации.

Сумата, която България трябва да внесе за участието си в Trans-Balkan Pipeline е 7.5 млн. евро. София два пъти обещаваше да изплати вноската си, но досега това не се е случило. В допълнение, през юни, България отново върна за преразглеждане оценката за екологичните и социални въздействия на нефтопровода.

Операторът на проекта е Trans-Balkan Pipeline BV. 51 на сто от компанията принадлежи на Руската федерация, представлявана от "Трубопроводный консорциум "Бургас-Александруполис", в него с равни дялове пък участват Транснефт, Газпром нефт и Роснефт. България е представлявана от "Проектна компания" Бургас-Александруполис БГ , създадена на паритетен принцип от фирми Булгаргаз и Техноекспортстрой. Българският дял в общото дружество е 33.34%. Делът на Гърция е 23.5%.