За трета поредна година българите са начело на световния списък на страдащите. Това показва проучване на Gallup International.

Проучването класифицира живота на хората в три категории - „процъфтяващ”, „борба” и „страдание”. Интервюираните оценяват състоянието си и перспективите, които имат, по скала от 1 до 10, като оценките от 1 до 4 попадат в групата на „страдащите”.

В 20 от изследваните през 2012 г. 143 държави най-малко една четвърт от възрастното население оценява положението си като достатъчно трудно, за да се нарече „страдание” по критериите на Gallup.

 

Проучването показва, че 39% от българите страдат от състоянието на икономиката, от начина си на живот и други фактори. След България в класацията се нареждат страни като Армения, Камбоджа, Хаити, Унгария, Мадагаскар, Македония, Иран, Сирия и дори раздирания от гражданска война Афганистан.

В регионален мащаб Югоизточна Азия е с най-висок процент страдащи - 24%, следвана от Балканите с 21%. В глобален мащаб 1 на всеки 7 души е оценил положението си под 4.