45 000 000 къса контрабандни цигари са задържали служителите на МВР, НАП и митниците от началото на годината.

Това е 40 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Дянков и румънският му колега Себастиян Владеску се договориха за общи действия срещу контрабандата на различни стоки между двете страни.

България има голям проблем с контрабандата на цигари. Нелегалната стока идва главно от Украйна и Молдова през Румъния, чиято граница с България е вътрешна за Евросъюза.

От друга страна, главният проблем на румънските ни съседи е контрабандата на зеленчуци и месо, които идват от гръцките пристанища през България.

Двамата финансови министри са се договорили за общи действия за намаляване на контрабандата. В борбата трябва да се включат и органите на МВР и НАП на двете страни.

След три седмици двамата министри, заедно със свои екипи, в които ще влизат представители на силовите министерства и шефовете на митници ще се срещнат отново в Русе. До тогава двете страни трябва да са готови с конкретни предложения.

Борбата трябва да продължи. От тази гледна точка има вече работна група от тяхна страна, сега, като се върна в София, и от наша страна ще направя работна група, които ще се срещнат седмица преди ние да се срещнем, каза министър Дянков.

Двамата министри са се договорили още до есента цената на таксата за преминаване на Дунав мост да бъде редуцирана до 2 евро. Министерският съвет е взел такова решение още в края на миналата година, но заради финансовата криза процесът все още се бави от румънската страна, обясни Дянков.

След разговорите вчера, обаче, двамата министри са поели ангажимент до септември въпросът да бъде решен. В средата на септември румънският президент ще посети България и амбицията на нас, финансовите министри е дотогава вече проблемът да е решен за да не се поставя през септември, каза Дянков.

Намаляването на таксата от 6 евро ще подпомогне туризма на страната, а чрез туристическия поток – и бизнеса.