България и Русия подписаха споразумението за пътната карта на „Южен поток". Подписи под  документа сложиха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко. За церемонията в резиденция „Евксиноград" край Варна пристигна и премиерът Бойко Борисов.

Общата руско-българска компания за проекта ще бъде създадена през февруари 2011 г. В този срок трябва да бъде готово и предварителното проучване за „Южен поток”. На база на резултатите от него ще бъде взето решение за евентуалното продължаване на проекта.

Началото на газопровода на българска територия ще бъде около Варна. Българският участък по „Южен поток" ще струва 835 млн. долара. Част от количествата природен газ, предназначени за проекта, ще преминават през съществуващите в момента тръби през България. Става въпрос за 17 млрд. куб.м от общо предвидените като капацитет на проекта 63 млрд. куб.м синьо гориво. Останалото количество газ ще премине през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от „Южен поток" и ще бъдат 50% българска собственост.

09:41 часа

България и Русия подписват днес пътната карта за „Южен поток". Парафирането на документа ще се състои в резиденция „Евксиноград" край Варна, където текат и разговорите между двете страни. Подписи под пътната карта ще сложат министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко.

Общата руско-българска компания за проекта ще бъде създадена през февруари 2011 г. Българският участък по „Южен поток" ще струва 835 млн. долара. Част от количествата природен газ, предназначени за проекта, ще преминават през съществуващите в момента тръби през България. Става въпрос за 17 млрд. куб.м от общо предвидените като капацитет на проекта 63 млрд. куб.м синьо гориво. Останалото количество газ ще премине през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от „Южен поток" и ще бъдат 50% българска собственост.

За разлика от постигнатото съгласие по този проект, все още има сериозни разминавания в позициите на България и Русия за цената на газа. Въпреки това вчера енергийният министър Трайчо Трайков посочи, че има шансове да получим разбиране от руските партньори за по-ниски цени на газа.