България иска "Уестингхаус" да участва с 49% дял във финансирането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Основното, което българското правителство иска, за да бъде реализиран проектът "7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", е "Уестингхаус" да се яви като стратегически инвеститор, който да участва със свеж финансов ресурс в проекта и да не излиза от него възможно най-дълго. Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като откри Международна конференция в София на тема ядрена енергетика.

Българските власти настояват да не се изискват държавни гаранции и осигуряването на финансиране да не бъде за сметка на дълга и дефицита на страната ни, отбеляза Петкова.

В "Уестингхаус" са запознати с нашите искания, надявам се съвсем скоро да имаме техния отговор, добави тя.

Министър Петкова припомни, че в последните дни на предишното правителство бе взето решение да бъде подписано акционерно споразумение за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", но споразумението е под условие и трябва да бъде потвърдено от сегашното правителство. Крайният срок за това е 31 март, дотогава продължаваме да водим разговори с "Уестингхаус", каза Петкова.

Основен приоритет на правителството в областта на ядрената енергетика е удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и този процес върви по график, подчерта Теменужка Петкова. /БТА/