Европейската комисия е одобрила Националния план за разпределение на квоти, който ще позволи на българския бизнес да търгува с въглеродните си сертификати. Това съобщи днес заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, като допълни, е че металургичният комбинат Кремиковци АД не участва в разпределението.
 
Индикации, че ЕК гледа благосклонно към поредния проект на Национален план за разпределение на квоти, подсказа в интервю за предаването ИконоМикс по Дарик радио Миля Димитрова, началник на дирекция Политика по изменение на климата в Министерство на околната среда и водите. Тя добави, че според мониторинга на емисиите за 2008 година страната ни е произвела 38 млн. тона емисии на парникови газове, при лимит от 42 млн. тона.

Според заместник-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков всички предприятия, които имат излишъци от емисии, трябва да се възползват от пазара, като макар и ниска, цената от около 12 евро за сертификат / към 1 април/ е добра за продажби.

Търговията с въглеродни сертификати може да стартира за компаниите, които имат верифицирани доклади на емисиите си, удостоверяващи постигнатите спестявания. Според експертите в тази област с отпушването на търговията може да се очаква вливане на свежи пари в българската икономика.

Според брокери потенциалът пред българския бизнес, включен в системата за търговия с емисии, е голям, но съветът към компаниите е да продават през борсите, а не чрез двустранни договори помежду си.

В DarikFinance.bg очаквайте поредица от статии по темата, които да разкажат историята на въглеродните сертификати, факторите, които влияят върху пазарната им стойност и прогнозирания ефект върху себестойността на продукцията в някои предприятия.