Министерството на отбраната изненада неприятно правителството вчера, след като пусна за обществено обсъждане промени в Закона за отбраната, които позволяват чужди държави да пазят небето на България.

Законопроектът се появи на интернет страницата на министерството късно вечерта във вторник, без да е минал предварително съгласуване с останалите министерства и "Дондуков" 1, научи "Сега" от правителствени източници. За публикуването не е знаел дори премиерът Бойко Борисов, въпреки че първият вариант на проекта той беше подписал под мотивите за внасянето му. Малко по-късно името на премиера беше махнато от документа. Сюжетът със законопроекта се разигра в отсъствието министъра на отбраната Николай Ненчев, който е в Алжир.

В момента правителството няма еднозначна позиция дали трябва да се даде възможност на друга държава да пази съвместно с ВВС въздушното пространство.

Според Ненчев таксата е около 5 млн. евро годишно за охрана на трите държави. По неофициална информация Борисов се ядосал най-много на това предложение на министъра на отбраната, затова поискал да се възстанови летателната годност на МиГ-29. Това е и мнението на президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, който обаче настоява паралелно с това да бъдат купени нови машини. Въпросът за съвместната охрана е особено чувствителен и за ръководството на бойната авиация, което е държано в неведение от намеренията на Ненчев.

Помолен да коментира появилия се законопроект, зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев обясни, че промяна в закона е необходима с оглед на приетите в Уелс на т.нар. мерки за осигуряване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО. "Всички страни в нашия регион - Румъния, Албания, Словения, Гърция, осъществяват съвместно "Ер полисинг". Единствената страна, която не осъществява съвместно тази функция, е България. Затова тази промяна е абсолютно необходима с оглед на осигуряване на правните предпоставки за участие на наши съюзници съвместно, а не само на съюзнически средства в тази мисия", каза той.

Това обаче не е точно така, тъй като изпълнението на "Ер полисинг" с други държави не се решава от закона, а от двустранни споразумения. Засега имаме подписани такива само с Гърция и Румъния. С Турция се подготвя техническата част на споразумението. Тези документи позволяват на чужди ВВС да навлязат на българска територия, ако преследва нарушител на тяхното въздушно пространство, който е минал на наша територия. Същото могат да направят и българските изтребители.