Има реална опасност България да изпита недостиг на природен газ догодина, съобщи на енергийна конференция министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той съобщи и че очаква до няколко седмици рестартиране на проекта

До седмици ще рестартираме Горна Арда – проект, който е замразен вече близо десет години, обяви Петър Димитров. Има заявен интерес за това от няколко големи чуждестранни компании, добави министърът, но отказа да ги назове. По информация на Дарик две от тях са австрийската EVN и германската RWE.

След една година страната ни може да изпита недостиг от природен газ, но той ще бъде компенсиран с доставки по връзката, която ще изградим с тръбата TGI и с газ от Набуко. Димитров изрази удовлетворение от откритото находище край Плевен. Компанията, която експлоатира находището край Галата пък - Мелроуз, е готова да го превърне в хранилище и още следващата зима да добива синьо гориво.

Петър Димитров съобщи още, че разширението на хранилището в Чирен най-вероятно ще се осъществи с държавни пари, тъй като Европейският съюз е отказал да финансира този проект. По предварителна информация разширението на хранилището ще струва около 250 млн. евро.