България е страната, в която най-слабо се използва широколентов интернет сред държавите в Европейския съюз, сочат публикувани данни на Европейската комисия. Според данните на Европейската комисия, на последните три места по достъп до широколентов интернет в Европейския съюз са България, Румъния и Гърция, а на първите три - Дания, Холандия иФинландия.

Мартин Селмайр, говорител на комисар Вивиан Рединг, която отговаря за информационното общество, заяви че Европейската комисия не смята да предприема някакви действия срещу България заради слабото проникване на широколентовия интернет.

В края на миналата година започна официална наказателна процедура срещу България заради липсата на независим телекомуникационен регулатор. Една от причините за това бе и слабото използване на широколентов интернет, каза Селмайр. Според говорителя, сформирането на независим телекомуникационен регулатор се отразява много положително на пазара за телекомуникационни услуги. „Сигналите, които получаваме от София, са положителни и очакваме проблемът около българския регулатор да бъдат решени без да се стига до следващ етап в наказателната процедура”, отбеляза Мартин Селмайр.