Български самолети няма да участват във въздушната операция над Либия. Това категорично заяви Аню Ангелов, министър на отбраната, в предаването „Седмицата” на Дарик.

„Това е специфична операция, в каквато българските военновъздушни сили не са участвали досега и нямат опит в това отношение. Българските самолети от техническа гледна точка са съветско производство, каквито са и самолетите на Кадафи. От тази гледна точка, може и да бъде свален български самолет по грешка, мислен за либийски. Ние и не искаме да участваме във военна операция в Либия”, категоричен беше военният министър.

Вече има решение, има издадена директива и би трябвало от днес да започне налагането на забранена зона за полети. Ще се водят и две операции - НАТО обсъжда в момента изцяло поемането на управлението на операцията за налагане на зона забранена за полети над Либия.

„Нашите ВВС нямат опит - нито са участвали в Ирак, нито в Косово. Когато политическото ръководство на НАТО обсъжда дадена военна операция, те обсъждат кои държави имат най-добрите и уникални способности за провеждането на една операция. Ние нито имаме възможности и подготвен екипаж, нито имаме опит по затварянето на въздушното пространство на определена държава. Ние никога не сме вземали решение за това, че каквато и да е операция е политическа погрешна. Такова политическо решение правителството не е вземало. От тази гледна точка ние подкрепяме двете операции изцяло”, обясни Ангелов.

„Ние сме в договор в които осигуряваме въздушните сили, за да съвместими с тези на НАТО, но не сме завършили този процес”, уточни още военният министър.

Срещу Муамар Кадафи се водят три операции - хуманитарна помощ, налагане на оръжейно ембарго и третата е затваряне на въздушното пространство на Либия чрез зона, забранена за полети, коментира още Ангелов. От политическа гледна точка ние бихме и ще участваме в хуманитарната мисия и налагането на въоръжено ембарго в Либия, изтъкна още той.

Фрегата „Дръзки” обаче заминава в размирния район, съобщи още Аню Ангелов. Той уточни, че от военнотехническата експертиза ще зависи кога фрегата ще тръгне към Либия, но добави, че е разпоредил да започне подготовката на „Дръзки”, така че да се спести време и да не се чака вземането на политическо решение. „Дали сме фрегатата ни да участва в налагането на оръжейното ембарго на Либия. Общо до 160 души ще бъдат екипаж на фрегатата”, уточни военният министър.

На въпрос дали е грешка военната интервенция на НАТО в Либия, Ангелов отговори, че не става въпрос за наша политическа оценка. „Нашите представители участват активно във всички заседания на НАТО. Нашето политическо виждане е, че тази операция е необходима, за да се изпълни Резолюция 1973”, категоричен бе министърът на отбраната.