Това, което се случва е недопустимо в една страна от Европейския съюз. Законът предвижда в случаи, в които е застрашена системата, диспечерите да имат право да изключват всяка една енергийна мощност. За последните три месеца те преценяват около 20 пъти, че системата е пред срив точно между 10.00 и 5.00 часа. Това е все едно да отидете на доктор и той да ви каже - всеки ден между 10 и 5 вие сте застрашени от инфаркт. Повярвайте ми, България няма проблем между 10.00 и 5.00 часа да овладява енергийната си система. Това коментира пред БНР, председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов.

 

Той предупреди, че скоро Енергийният системен оператор ще трябва да отговаря за тези си действия в съда.

 

И Стойнев, и Орешарски са икономисти и могат да направят сметка дали България ще може да привлича чуждестранни, пък и местни инвестиции, за да се задвижи отново икономиката, ако продължава да третира вече направена инвестиция за 5 милиарда по този начин, а именно да се налага институционален тормоз на едни производители в енергетиката.

 

По думите на Стойнев няма как да се предоговарят цените в системата при сегашните условия. Той посочи, че много от производителите на електричество от възобновяеми енергийни източници са пред фалит. Причините са, че от 9 месеца те са задължени да плащат такса в размер на 39% от оборота им, а към това трябва да се добавят и мерките за ограничаване на производството от ЕСО.

 

Така, според Стойнев, държавата от 9 месеца се опитва да фалира 1500 производители на ток от ВЕИ, 80% от които са малки и средни компании.