България е на трето място в света и лидер в Европа по производство и износ на билки. Годишно в нашата страна се добиват около 15 000-17 000 тона медицински и ароматни растения, а от тях едва около 2 000-3 000 тона се преработват или консумират в България, информират от фондация "Информация и природозащита".

Около 200 български билки от 140 растителни вида се изнасят навън, предимно за Германия /65%/, Испания /10%/, Италия /5%/, Франция /5%/ и други страни /15%/.

Над 85 на сто от добитите в България лечебни растения се изнасят в изсушен вид за дълбочинна преработка в чужбина. След това те се връщат у нас под формата на храни, козметични и лекарствени препарати на многократно завишени цени, отбелязват експертите.

Според тях нашата страна и българският бизнес губи много от факта, че изнася добитите лечебни растения в изсушен вид, а не ги преработва, което генерира по-високи печалби.

Безсмъртничето е новият хит сред етерично-маслените култури

В нашата страна вече има земеделски производители, които са успели да затворят цикъла - те произвеждат лечебни растения, преработват ги и търгуват извлечените етерични масла на световните борси. Такъв пример е Ридван Иляз, който е един най-големите производители на етерични масла у нас. Започнал да се занимава с билки от 2004 година, днес той изнася масла от етерично-маслени растения в десет страни - Франция, Германия, САЩ и други.

В околностите на Казанлък, в село Гъбарево, Ридван Иляз отглежда и обработва насаждения с маслодайна роза /120 дка./, лавандула/ 100 дка./, лайка /150 дка./ и маточина /50 дка./. Също така той изкупува етерично-маслени растения, преработва ги в масла, които продава в чужбина. Тази година той планира да засее и 10 декара с безсмъртниче, разказа Ридван Иляз.

Безсмъртничето е известно още като каменно цвете, жълт смил, сухо цвете, неувяхка. В миналото тази билка е използвана да лекува шап, затова я наричат още шапова билка.
Според специалистите безсмъртничето се характеризира с изключителни лечебни свойства и днес се използва много във фармацевтичната и парфюмерийната промишленост.

Прилага се за отстраняване на белези след операция, ревматизъм, жълтеница, камъни и пясък в жлъчния мехур, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, невралгия, ниско артериално налягане, гинекологични, кожни болести и други. По думите на Ридван Иляз безсмъртничето е новият хит сред етерично-маслените култури и маслата, добити от тях.

В момента то се произвежда основно в Корсика и Босна и Херцеговина.

От 650 кг. зелена маса се произвежда един килограм масло, а 1кг масло от безсмъртниче се търгува на световните пазари за 1500 -1800 евро.

Ридван Иляз смята, че тази година ще има добър пазар и за маточина и роза. Заради повишеното отглеждане на лавандула в нашата страна първо ще бъде изкупено качественото масло и биомаслото. Около 30 процента от лавандуловото масло обаче ще остане непродадено, коментира Иляз.

България е лидер сред страните, които изнасят лечебни растения

Заради географското си положение и климат нашата страна е изключително богата на билково разнообразие. Билковите ресурси на България могат да бъдат поминък за голяма част от населението, коментират експертите от фондация "Информация и природозащита".

Според тях при правилно оползотворяване на лечебните растения, една трета от народа ни би могъл да се прехранва от това богатство.

Експертите са на мнение, че възможностите за извличане на икономически ползи от ресурсите от лечебни растения са разнообразни.

Освен събирането на билкови суровини, извличането на лечебната сила на растенията чрез преработка и производството на крайни продукти със съдържание на билкови екстракти, България може да бъде и успешна дестинация за специализирани туристически и кулинарни услуги, свързани с билките, посочват експертите на фондацията.