България официално призна, че е облагодетелствала избрани бизнесмени с горски заменки в периода 2007-2009 г. За пръв път страна - членка на ЕС, няма да обжалва решение на Европейската комисия за неправомерно предоставена държавна помощ.

Служебният кабинет вчера реши, че няма да оспорва пред Европейския съд оценката на Европейската комисия, че тези сделки са неправомерна държавна помощ. От това следва, че българските власти трябва да направят необходимото за разваляне на заменките или да накарат облагодетелствалите се фирми да възстановят в бюджета неправомерно получената държавна помощ, пише в. "Сега".

В списъка на късметлиите попадат компании на известни бизнесмени като Тодор Батков, Христо Ковачки, бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, рекламния бос Красимир Гергов и др. Те са получили апетитни терени в близост до морски и планински курорти, срещу което са преотстъпили земи в неатрактивни райони.

Казусът влезе в полезрението на ЕК още преди 6 години след сигнал на природозащитници. Брюксел започна проверка, която прерасна в разследване, но заради невижданите мащаби на далаверата решение бе взето едва тази есен. Според евроекспертите 132 заменки, извършени след 1 януари 2007 г. - датата на присъединяването към ЕС, до началото на 2009 г., когато върху тях бе наложен мораториум, трябва да бъдат развалени или в бюджета да бъде възстановена паричната равностойност на облагата.

Засега България не е санкционирана. "Но ако държавата не вземе мерки да събере неправомерно дадените облаги, ЕК ще се обърне към евросъда и тогава глобите ще са в размера на невъзстановените суми, умножени по три", обясни Свилен Овчаров, адвокат на природозащитниците, сезирали ЕК.